Cilësia e Ajrit në Kosovë – Euro Standardet
Apr30

Cilësia e Ajrit në Kosovë – Euro Standardet

Cilësia e Ajrit në Kosovë-Euro Standardet (Shkarko Raportin) Një nga problemet më të rënda shëndetësore publike sot është ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit. Rreth 1 në 10 nga vdekjet e përgjithshme në mbarë botën i atribuohen ndotjes së ajrit. Ndotja e ajrit është një çështje e rëndësishme mjedisore dhe sociale dhe një problem kompleks që paraqet sfida të shumta në drejtim të menaxhimit dhe zbutjes së ndotësve të dëmshëm. Rritja e...

Read More
Monitorimi i Duhanit nëpër Gjykatat e Kosovës 2015-2017
Dec29

Monitorimi i Duhanit nëpër Gjykatat e Kosovës 2015-2017

Lëndët për Duhanin në Divizionin e Kundërvajtjes në Gjykatat e Kosovës Pas fillimit të zbatimit të Ligjit për Kontrollin e Duhanit, në maj të vitit 2013 dhe ndalimin 100% të pirjes së duhanit në hapësira të mbyllura, Kosova ka bërë edhe një hap më tutje në mbrojtje të shëndetit të qytetarëve. KADC ka bërë monitorimin e lëndëve të duhanit në gjykata gjatë periudhës dy vjeçare shtator 2015 – 2017 me qëllim të përcjelljes së...

Read More
UA – Mjediset Pa Tym Duhani dhe Vendosja e Shenjave për Ndalimin e Pirjes së Duhanit në Hapësira të mbyllura
Aug16

UA – Mjediset Pa Tym Duhani dhe Vendosja e Shenjave për Ndalimin e Pirjes së Duhanit në Hapësira të mbyllura

Shkarko: Udhëzimin Administrativ – Mjediset Pa Tym Duhani dhe Vendosja e Shenjave për Ndalimin e Pirjes së Duhanit në Hapësira të...

Read More
Udhëzuesi im i Ushqimit
May20

Udhëzuesi im i Ushqimit

Udhëzuesi im i Ushqimit, përmban zgjedhje të ushqimit nga të gjitha grupet ushqyese duke filluar nga pemët dhe perimet, drithërat, qumshti me alternativat e tij si dhe mishi me alternativat e tij. Shkarko: Udhëzuesi im i Ushqimit...

Read More
Mjetet për matjen e qëndrueshmërisë të kontrollit të duhanit
May16

Mjetet për matjen e qëndrueshmërisë të kontrollit të duhanit

Mjetet për matjen e qëndrueshmërisë të kontrollit të duhanit Një studim i ri në Kontrollin e Duhanit shqyrton dobinë e një mjeti i cili vlerëson dhe udhëzon për për të pasur qëndrueshmëri në implementimin e programeve kombëtare të kontrollit të duhanit. Hulumtuesit identifikuan 31 tregues të qëndrueshmërisë bazuar në raportet nga grupet e shoqërisë civile, zyrtarët e qeverisë dhe ekspertët e shëndetit të Unionit Ndërkombëtar kundër...

Read More
Raporti i OBSH-së lidh ngritjen e taksave për duhan me fitime shëndetësore dhe ekonomike
Apr15

Raporti i OBSH-së lidh ngritjen e taksave për duhan me fitime shëndetësore dhe ekonomike

Organizata Botërore e Shëndetësisë publikoi një studim në fillim të këtij muaji që heton potencialin për taksimin e duhanit për të kontribuar në agjendën e vitit 2030, për zhvillim të qëndrueshëm, duke ulur përdorimin e duhanit, duke kursyer jetën dhe gjenerimin e të ardhurave tatimore. Hulumtuesit zhvilluan një model ku simuluan tregun global të cigareve duke përdorur të dhëna prej 181 vendet që së bashku përfaqësonin 98 për qind të...

Read More