Dita Botërore Pa Duhan 31 maji 2019

#DitaBoterorePaDuhan #BĂ«jeÇdoDitĂ« #NjĂ«DitĂ«PAduhan!
#TaNdijmojmeMinistrinIsmajli

Në emër të organizatës sonë KADC dhe të shoqërisë civile e cila nuk ndalet duke punuar për Kosovën e lirë prej duhanit, më lejoni të ju falënderoj për shënimin e Ditës Boterore pa duhan si formë për ngritjen e vetëdijes së shoqerisë kosovare nga rreziku i duhanit.

Zakonisht nĂ« fillim tĂ« pranverĂ«s vendosim me pastru me themel shtĂ«pinĂ« dhe dhomĂ«n mĂ« tĂ« mirĂ« e “lojim” pĂ«r fund. Por ndodh qĂ« prej papastĂ«rtisĂ« sĂ« madhe nĂ« dhomat tjera, tĂ« mos arrijmĂ« kurrĂ« nĂ« dhomĂ«n e fundit, nĂ« dhomĂ«n tonĂ« tĂ« preferuar.

Sa herĂ« kur mblidhemi bashkĂ«, ne, bartĂ«sit dhe zbatuesit e pĂ«rgjegjshĂ«m tĂ« politikave pĂ«r mbrojtjen e shĂ«ndetit nga duhani, njĂ« prindi dikund nĂ« KosovĂ« sĂ«rish i ndizet shpresa qĂ« fĂ«mija i tij nuk do tĂ« bie nĂ« grackĂ«n e shitĂ«sve tĂ« cigareve dhe do t’ia dal ta kryej shkollĂ«n pa ja nis me pi duhan. Nuk do tĂ« bie nĂ« ndikimin e nxĂ«nĂ«sve tĂ« kapluar nĂ« rrjetin e industrisĂ« sĂ« duhanit, qĂ« fshehurazi ndezin cigaren dhe kĂ«shtu hyjnĂ« nĂ« rrugĂ«n gati tĂ« pakthim tĂ« varĂ«sisĂ« dhe shkatĂ«rrimit tĂ« shĂ«ndetit dhe ardhmĂ«risĂ« sĂ« tyre.

Bilanci i zbatimit të Ligjit për Kontrollin e Duhanit me vitin e kaluar fatkeqësisht është negativ. Përkundër iniciativës për hartimin e Udhëzimit Administrativ me të cilin shkelësit do të sanksinohen sipas procedurës së re kundërvajtëse dhe me të cilën lëndet nuk shkojnë dhe harrohen në sirtarët e gjykatave por zgjidhen në Inspektoratin Sanitar dhe përfundon hudhja e përgjegjesisë njëri tjetrit e Inspektorati Sanitar përfundimisht merr rolin dhe përgjegjësinë e përcaktuar me Ligj, bilanci mbetet negativ. 

#DitaBoterorePaDuhan #BĂ«jeÇdoDitĂ« #NjĂ«DitĂ«PAduhan!#TaNdijmojmeMinistrinIsmajliNĂ« emĂ«r tĂ« organizatĂ«s sonĂ« KADC dhe tĂ«…

Posted by Kosovo Advocacy and Development Centre – KADC on Friday, 31 May 2019

Raporti i progresit pĂ«r KosovĂ«n i publikuar pardje pĂ«rsĂ«riti qĂ« “Kosova ka njĂ« Ligj gjithĂ«pĂ«rfshirĂ«s tĂ« Kontrollimit tĂ« Duhanit, por niveli i zbatimit tĂ« tij ka vazhduar tĂ« bjerĂ«, pĂ«r shkak tĂ« mungesĂ«s sĂ« vullnetit politik dhe performancĂ«s sĂ« dobĂ«t tĂ« autoriteteve zbatuese.”

Ne jemi dëshmitar të vullnetit personal të Ministrit të Shëndetësisë për zbatimin e Ligjit në hapësirat të cilat i ka menaxhuar para se të bëhej Ministër. Të njëjtin vullnet e demonstron edhe tash në Ministrinë e Shëndetësisë në të cilën zor që kapet dikush duke pirë duhan. Këtë nuk mund ta mohoj askush. 

E sot kur kemi ardhur deri te vullneti politik, Ministri e ka shumĂ« sfiduese tĂ« veproj dhe mbaj larg dyerve tĂ« MinistrisĂ« dhe QeverisĂ« IndustrinĂ« e Duhanit. E ka shumĂ« sfiduese tĂ« ngrisĂ« performancen e autoriteteve zbatuese pĂ«rkunder Ligjit i cili Ă«shtĂ« gjithĂ«pĂ«rfshirĂ«s dhe ja jep tĂ« gjitha veglat pĂ«r njĂ« punĂ« tĂ« paqme. 

Andaj, tĂ« gjithĂ« ne qĂ« jemi mbledhur kĂ«tu sot, kemi obligimin dhe pĂ«rgjegjĂ«sinĂ« qĂ« t’i mbledhim forcat, mos e kursejmĂ« vetvehten dhe ndihmojmĂ« Ministrin Ismajli qĂ« vullnetin e tij personal ta shndĂ«rroj nĂ« vullnet politik dhe tĂ« arrij ta pastroj dhomĂ«n e fundit, atĂ« me sfiduesen, kur na harxhohen forcat dhe zakonisht themi hajt se po e lo pĂ«r nesĂ«r.

Ky është imperativ i kohës dhe borxhi për gjeneratat e tashme dhe ato që vijnë e do të jetojnë pas nesh. Kosova do të ketë prosperitet vetëm kur të ketë fëmijë të shëndoshë dhe shoqëri të shëndoshë, të pavarur nga duhani.

Author:

Share This Post On