Mobilizimi i institucioneve për Fuqizimin e Mjediseve pa Tym Duhani

Mobilizimi i institucioneve për Fuqizimin e Mjediseve pa Tym Duhani

Prishtinë, 21 shtator 2015

Në punëtorinë  për fuqizimin e mjediseve pa tym duhani, të organizuar nga Qendra Kosovare për Avokim (KADC)
në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë,  Zyrën e OBSH-së në Kosovë dhe Agjencinë për Ushqim dhe Veterinari, ku morën pjesë inspektor/e lokal dhe qëndrorë, gjyqtarë/re nga gjykata e kundërvajtjes dhe zyrtarë nga policia e Kosovës.

QĂ«llimi i mbajtjes sĂ« kĂ«saj punĂ«torie ishte sqarimi i mĂ«tutjeshĂ«m i procedurave dhe i mĂ«nyrĂ«s sĂ« zbatimit tĂ« Ligjit pĂ«r Kontrollin e Duhanit, pĂ«rmes prezentimit tĂ« UdhĂ«zimit Administrativ “Mjediset pa tym duhani dhe vendosja e shenjave pĂ«r ndalimin e pirjes sĂ« duhanit nĂ« hapĂ«sira tĂ« mbyllura, Nr.09/2015” i cili ka hyrĂ« nĂ« fuqi me 30 korrik 2015. Si dhe tĂ« pĂ«rmirĂ«sojĂ« procedimin efektiv tĂ« lĂ«ndĂ«ve qĂ« kanĂ« tĂ« bĂ«jnĂ« me shkeljen e ligjit pĂ«r kontrollin e duhanit. Kjo Ă«shtĂ« hera e parĂ« ku pĂ«rgjatĂ« njĂ« punĂ«torie janĂ« ballafaquar  tĂ« gjitha institucionet tĂ« cilat ndihmojnĂ« dhe kanĂ« pĂ«r detyrĂ« tĂ« kontrollojnĂ« respektimin e ligjit pĂ«r duhanin.

Punëtoria u hap nga Arben Lila menaxheri i KADC-së, në të cilën ishte prezent edhe Ministri i Shëndetësisë, Imet Rrahmani i cili shprehi përkrahjen e ministrisë së shëndetësisë në fushën e zbatimit të Ligjit për Kontrollin e Duhanit. Duke e konsideruar zbatimin e këtij ligji të lidhur drejtëpërdrejtë me mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve të Kosovës. Përkrahës në këtë drejtim ishte edhe Skender Syla shefi i zyrës së OBSH-së.

12015107_10153642168940816_2630960670693517769_o

 

Ilirijana Zymberaj, drejtoreshĂ« e Inspektoratit tĂ« AgjensisĂ« sĂ« Ushqimit dhe tĂ« VeterinĂ«s sĂ« Ushqimit, tha se ky inspektorat monitorin zbatimin e kĂ«tij ligji nĂ« baza ditore. Duke theksuar se Inspektorati do t’i intensifikojĂ« aksionet gjatĂ« dhe pas orarit tĂ« punĂ«s, me qĂ«llim qĂ« ligji tĂ« zbatohet mĂ« mirĂ«.

Faik Hoti, koordinator kombëtar për kontrollin e duhanit përgjatë kësaj punëtorie lajmëroi edhe lidhjen e marrdhënjeve kontraktuale me Kanadanë, Australinë dhe Singaporin, për fillimin e përdorimit të fotove sensibilizuese të printuara në pakot e duhanit, të cilat informojnë konsumuesit e duhanit në aspektin vizual me dëmet e përdorimit të duhanit për shëndetin e qytetarëve të Kosovës.

Ibrahim Tërshnjaku, shef i inspektoratit sanitar AUV përgjatë kësaj punëtorie prezentoi udhëzimin administrativ dhe më detajisht spjegoi se ku duhet të jenë të vendosura shenjat zyrtare për ndalimin e përdorimit të duhanit në hapësirat publike dhe definoi me tutje hapësirën e mbyllur publike, për të unfikuar me tutje procedurat e inspektimit nga ana e inspektoratit. Gjyqtari i gjykatës themelore në Prishtinë, Murat Paçarada në punëtori shpjegoi më tutje për inspektoratin sanitar procedurën që duhet ndjekur përgjatë kontrollit të zbatueshmërise së ligjit për duhan.

Punëtoria shërbej për të nixtur bashkëpunimin në mes të gjyqtarëve, inspektorëve sanitarë dhe policisë si zbatues të ligjit për kontrollin e duhanit, në mënyrë që të gjitha këto institucione të mobilizohen për të rritur efikasitetin e zbatueshmërisë së këtij ligji në Kosovë. Kjo punëtori do vazhdoj punën edhe ditën e marte me 22 shtator 2015, për të përfshirë të gjithë inspektorët dhe gjykatat nga tërë territori i Kosovës.

 

 

Author:

Share This Post On