NĂ« Australin Jugore ushqimin mund ta shijoni pa u bezdisur nga tymi i duhanit

Pirja e duhanit do të ndalohet në zonat e hapura afër hapësirave që shfrytëzohen për ngrënie, qysh nga dita e sotme në Australinë jugore.

Shefi ekzekutiv i Këshillit për Kancer SA, Lincoln Size tha se është i kënaqur se tashmë punëtorët dhe konsumatorët do të mbrohen nga konsumimi pasiv edhe brenda edhe jashtë hapësirave ku konsumohet ushqimi..

“Nuk ka asnjĂ« sasi tĂ« ekspozimit ndaj tymit tĂ« duhanit qĂ« Ă«shtĂ« e sigurt dhe pa pasoja dhe Ă«shtĂ« njĂ« lajm shumĂ« i kĂ«ndshĂ«m qĂ« tashmĂ« qysh nga 1 korriku stafi dhe konsumatorĂ«t jashtĂ« bareve, klubeeve dhe kafeneve do tĂ« mbrohen, si edhe ata qĂ« punojnĂ« brenda,” tha Size.

Ai tha se pirja e duhanit vranë rreth 21 persona në Australinë jugore, çdo javë.
Ndërsa pirja e duhanit do të lejohet në kopshte për servim të birrës ku ushqimi është i paketuara dhe shërbehet si i tillë.
Ndalimi do të zbatohet për cigare, puro dhe tuba, duke përfshirë shisha, nargjile.
Njerëzit që pijnë duhan në zonat e jashtme do të përballen me gjoba prej 200 dollarësh, ndërsa bizneset mund të gjobiten deri ne 1,250 dollarë.

Këshilli i Kancerit dëshiron që pirja e duhanit të ndalohet në çdo kohë në zonat e hapura në natyrë. Ministri, Leesa Vlahos ka thënë se nuk është duke u konsideruar një gjë e tillë.
Shefi ekzekutiv i Asociacionit të Hoteleve nga Australia, Ian Horne tha se të gjithë kanë pasur një periudhë prej dy-vitesh për tu adaptuar me ndrishmet e fundit.
“UnĂ« mendoj se ka pasur njĂ« dakordim tĂ« pĂ«rgjithshĂ«m… pĂ«r ta parĂ« kĂ«tĂ« ndryshim si njĂ« progres” tha Horne.

“UnĂ« mendoj se nĂ« fund qeveritĂ« nuk janĂ« tĂ« gatshĂ«m pĂ«r tĂ« ndaluar pirjen e duhanit, kĂ«shtu qĂ« gjithmonĂ« do tĂ« ketĂ« duhanpirĂ«s dhe sigurisht njĂ« pĂ«rqindje e atyre do tĂ« jenĂ« klientĂ« tĂ« hoteleve, klubeve dhe kafeneve”.

“Ne pranojmĂ« qĂ« nĂ« komunitet, veçanĂ«risht kur vie puna te ushqim duhet tĂ« lirohemi nga detyrimi qĂ« tĂ« thithim tymin e dikujt tjetĂ«r” ka thĂ«nĂ« ai.

Author:

Share This Post On