ÇfarĂ« ndikimi kanĂ« vĂ«rejtjet shĂ«ndetĂ«sore tĂ« duhanit tek tĂ« rinjtĂ«?
Aug08
Read More
22 milionë vdekje shmangen nga viti 2007, me masa kundër duhanit
Jan16

22 milionë vdekje shmangen nga viti 2007, me masa kundër duhanit

Politikat kundĂ«r duhanit, mbrojtie e jetĂ«s sĂ« qytetarĂ«ve Organizata BotĂ«rore e ShĂ«ndetĂ«sisĂ« (WHO) themeloi MPOWER nĂ« vitin 2008, pĂ«r tĂ« ndihmuar shtetet tĂ« zbatojnĂ« KonventĂ«n KornizĂ« pĂ«r Kontrollin e Duhanit (FCTC). NjĂ« studim i ri i publikuar mbi Kontrollin e Duhanit vlerĂ«son ndikimin e politikave, nĂ« shtetet qĂ« kanĂ« miratuar tĂ« paktĂ«n njĂ« masĂ« “tĂ« nivelit tĂ« lartĂ«” sipas MPOWER gjatĂ« vitit 2014. Rezultatet janĂ« tĂ«...

Read More
FMN me udhëzim për hartim-zbatimin e politikave tatimore për duhan
Dec15

FMN me udhëzim për hartim-zbatimin e politikave tatimore për duhan

Politikat tatimore pĂ«r duhan Tatimi pĂ«r Duhan njihet si njĂ« situat e fitoreve tĂ« dyfishta pĂ«r tĂ« gjitha vendet. QĂ« mund t’u sigurojĂ« vendeve njĂ« burim tĂ« qĂ«ndrueshĂ«m tĂ« tĂ« ardhurave tĂ« qeverisĂ«, dhe ky Ă«shtĂ« njĂ« mjet efektiv pĂ«r tĂ« zvogĂ«luar pĂ«rdorimin e duhanit qĂ« pĂ«r “pasojĂ«” do tĂ« pĂ«rmirĂ«sojĂ« shĂ«ndetin publik. NjĂ« shĂ«nim “‘How-To Note”, botuar sĂ« fundmi nga Fondi Monetar NdĂ«rkombĂ«tar ofron...

Read More
Duhani dëmton përgjithmonë ADN-në
Sep23

Duhani dëmton përgjithmonë ADN-në

Pirja e duhanit dëmton ADN-në duke lënë shenja të qarta, kështu kanë raportuar hulumtuesit të martën. Shumica e dëmit zbehet me kalimin e kohës, por por shenja të caktuara do të mbeten gjithë jetën. Studimi i tyre me mbi 16.000 njerëz zbulon se ndërsa shumica e gjurmëve gjenetike që mund të shkaktojnë sëmundje nga duhanpirja, me kalimin e pesë viteve zbehen, sigurisht nëse duhanpirësit kanë lënë duhanin kohë më parë, por duket qartë...

Read More
NĂ« Australin Jugore ushqimin mund ta shijoni pa u bezdisur nga tymi i duhanit
Jul01

NĂ« Australin Jugore ushqimin mund ta shijoni pa u bezdisur nga tymi i duhanit

Pirja e duhanit do tĂ« ndalohet nĂ« zonat e hapura afĂ«r hapĂ«sirave qĂ« shfrytĂ«zohen pĂ«r ngrĂ«nie, qysh nga dita e sotme nĂ« AustralinĂ« jugore. Shefi ekzekutiv i KĂ«shillit pĂ«r Kancer SA, Lincoln Size tha se Ă«shtĂ« i kĂ«naqur se tashmĂ« punĂ«torĂ«t dhe konsumatorĂ«t do tĂ« mbrohen nga konsumimi pasiv edhe brenda edhe jashtĂ« hapĂ«sirave ku konsumohet ushqimi.. “Nuk ka asnjĂ« sasi tĂ« ekspozimit ndaj tymit tĂ« duhanit qĂ« Ă«shtĂ« e sigurt dhe pa...

Read More