22 milionë vdekje shmangen nga viti 2007, me masa kundër duhanit
Jan16

22 milionë vdekje shmangen nga viti 2007, me masa kundër duhanit

Politikat kundër duhanit, mbrojtie e jetës së qytetarëve Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO) themeloi MPOWER në vitin 2008, për të ndihmuar shtetet të zbatojnë Konventën Kornizë për Kontrollin e Duhanit (FCTC). Një studim i ri i publikuar mbi Kontrollin e Duhanit vlerëson ndikimin e politikave, në shtetet që kanë miratuar të paktën një masë “të nivelit të lartë” sipas MPOWER gjatë vitit 2014. Rezultatet janë të...

Read More
FMN me udhëzim për hartim-zbatimin e politikave tatimore për duhan
Dec15

FMN me udhëzim për hartim-zbatimin e politikave tatimore për duhan

Politikat tatimore për duhan Tatimi për Duhan njihet si një situat e fitoreve të dyfishta për të gjitha vendet. Që mund t’u sigurojë vendeve një burim të qëndrueshëm të të ardhurave të qeverisë, dhe ky është një mjet efektiv për të zvogëluar përdorimin e duhanit që për “pasojë” do të përmirësojë shëndetin publik. Një shënim “‘How-To Note”, botuar së fundmi nga Fondi Monetar Ndërkombëtar ofron...

Read More
Duhani dëmton përgjithmonë ADN-në
Sep23

Duhani dëmton përgjithmonë ADN-në

Pirja e duhanit dëmton ADN-në duke lënë shenja të qarta, kështu kanë raportuar hulumtuesit të martën. Shumica e dëmit zbehet me kalimin e kohës, por por shenja të caktuara do të mbeten gjithë jetën. Studimi i tyre me mbi 16.000 njerëz zbulon se ndërsa shumica e gjurmëve gjenetike që mund të shkaktojnë sëmundje nga duhanpirja, me kalimin e pesë viteve zbehen, sigurisht nëse duhanpirësit kanë lënë duhanin kohë më parë, por duket qartë...

Read More
Në Australin Jugore ushqimin mund ta shijoni pa u bezdisur nga tymi i duhanit
Jul01

Në Australin Jugore ushqimin mund ta shijoni pa u bezdisur nga tymi i duhanit

Pirja e duhanit do të ndalohet në zonat e hapura afër hapësirave që shfrytëzohen për ngrënie, qysh nga dita e sotme në Australinë jugore. Shefi ekzekutiv i Këshillit për Kancer SA, Lincoln Size tha se është i kënaqur se tashmë punëtorët dhe konsumatorët do të mbrohen nga konsumimi pasiv edhe brenda edhe jashtë hapësirave ku konsumohet ushqimi.. “Nuk ka asnjë sasi të ekspozimit ndaj tymit të duhanit që është e sigurt dhe pa...

Read More
Pirja e cigareve dhe hospitalizmi
Jun27

Pirja e cigareve dhe hospitalizmi

Pirja e duhanit është një faktor i madh rreziku për paraqitjen e sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit, sëmundjeve te frymëmarrjes dhe një gamë të gjerë të rezultateve të tjera shëndetësore negative që rezultojnë me shtrimin në spital. Një studim i publikuar në BMJ vlerëson lidhjen midis pirjes së duhanit dhe shtrimit në spital. Ekspozimi ndaj cigareve shtë llogaritur në bazë të statusit të pirjes së duhanit (dmth, pirës aktuale i tij,...

Read More